ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK! Szeretettel köszöntünk gyülekezetünk honlapján!

2013. október 1., kedd

Keresztelő volt gyülekezetünkben

2013. szeptember 29-én gyülekezetünkben a keresztség szentségében részesült, és egyházunk tagjává fogadtuk Vasali Zsókát, Vasali András és Tóth Anikó gyermekét.


A keresztelési igehirdetés alapigéje: "Az Úréi vagyunk" (Róm 14, 8)


Isten áldását kívánjuk Zsóka és családja életére!


Luther Márton tanítása a keresztségről:

A szent keresztség szentsége.
Ilyetén egyszerűséggel tanítsa reá a családfő házanépét.



Először. 
Mi a keresztség? – Felelet:
A keresztség nem csupán közönséges víz, hanem az Isten parancsolatába foglalt és Isten Igéjével egybekapcsolt víz.
Melyik az Istennek ez az Igéje? – Felelet:
Krisztus Urunk Máté evangéliuma végén ezt mondja: Menjetek el széles e világra, tanítsatok minden népeket és kereszteljétek meg őket az Atyának és a Fiúnak és a Szentléleknek nevébe.

Másodszor.
Mit ád, vagy mit használ a keresztség? – Felelet:
Eszközli a bűnök bocsánatát, megszabadít a haláltól és az ördögtől, s örök üdvösséget ád mindazoknak, akik hiszik azt, amit Isten Igéje és ígérete mond.
Melyik az Istennek ez az Igéje és ígérete? – Felelet:
Krisztus Urunk Márk evangéliumának végén ezt mondja: Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik.
   
Harmadszor.
Hogyan művelhet a víz ilyen nagy dolgokat? – Felelet:
A víz bizonyára nem műveli, hanem Istennek Igéje, mely a vízzel együtt van, és a hit, mely a vízzel kapcsolatos Igében bízik. Mert Isten Igéje nélkül a víz csupán csak víz és nem keresztség, Isten Igéjével együtt azonban keresztség, vagyis az életnek kegyelemben gazdag vize és a Szentlélekben való újjászületésnek fürdője, miként azt Szent Pál Titushoz írt levelének III. részében mondja:
Az újjászületésnek fürdője és a Szentlélek megújítása által, melyet kitöltött reánk bőséggel a mi Üdvözítőnk, a Jézus Krisztus által, hogy az Ő kegyelméből megigazuljunk és örökösei legyünk az örök életnek, a reménység szerint. Ez minden bizonnyal igaz!

Negyedszer.
Mit jelent az ily vízzel való keresztelés? – Felelet:
Azt jelenti, hogy a bennünk lévő régi ember naponkénti bűnbánat és töredelmesség által vízbe fojtassék és meghaljon minden bűnnel és gonosz kívánsággal együtt, és viszont naponként új ember jöjjön elő és támadjon fel, aki Isten előtt igazságban és tisztaságban örökké éljen.
Hol van ez megírva? – Felelet:
Szent Pál a Rómabeliekhez írt levelének VI. részében ezt mondja: Krisztussal együtt eltemettettünk a keresztség által a halálba, hogy miképpen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése