ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK! Szeretettel köszöntünk gyülekezetünk honlapján!

2014. január 19., vasárnap

Igehirdetés - Vízkereszt ü. u. 2. vasárnap 1Tim 2, 1-7

Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet éljünk teljes istenfélelemben és tisztességben. Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére. Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus, aki váltságul adta önmagát mindenkiért tanúbizonyságként a maga idejében. Azért rendeltettem hírnökül és apostolul - igazat mondok, nem hazudok -, hogy a hitre és az igazságra tanítsam a népeket.”
(1Tim 2, 1-7)

Szeretett Testvérek!

Nem szeretek politikáról beszélni a szószéken, és ha van rá mód igyekszem is kerülni a témát. Olykor megesik, hogy megteszem. Történhet azért, mert valamely esemény, vagy társadalmi vonulat, életjelenség megérint, vagy épp felháborít; esetleg jól használható illusztrációként. De van olyan eset is, amikor maga az ige nyitja meg ezt az utat. Természetesen Pál apostol szavaival nem fogok egyik, vagy másik oldal mellett állást foglalni – azt mindenki döntse el maga, nem tartozik másra –, hanem egy lehetőségre és egyben kötelességre szeretném felhívni a testvérek figyelmét. A mai vasárnap fő üzenete, így minden ige és imádság is erről tanúskodik, Isten akaratát állítja elénk.

Mi az Úr akarata? Jézus ezt mondja: „Mert az én Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen; én pedig feltámasztom őt az utolsó napon.” (Jn 6, 40) Ennyivel le is zárhatnánk, és örvendezve haza is térhetnénk. Nem mintha Isten akarata ennél bonyolultabb volna, hiszen Ő pontosan ezt szeretné! Rólunk van szó: mit kezdünk Isten akaratával? Sőt, mi egyezünk-e Isten akaratával?

Mindjárt nem olyan egyszerű a kérdés, ha a például politikára, és annak művelőire gondolunk. Talán nem mondok nagy hamisságot, ha úgy szólván nincs nagy becsülete általában a politikának. Sokan szeretnének közel kerülni az államigazgatáshoz, hiszen minél jobb a tűz közelében lenni. Sokan ezért sok mindent képesek megtenni, s a másik oldalon is vannak sokan, akik hajlandóak is mindezeket elfogadni. Természetesen tisztelet a kivételnek. Látjuk, mi megy, s sokszor azt is, hogy hogyan, elég hozzá bekapcsolni a TV-t, vagy a rádiót. Ingoványos talaj, ahol könnyű hibázni, de látványosan lehet feltörni is, s van akinek ez megéri a kockázatot. Az egyszerű ember számára pedig marad a fejcsóválás...

Nem tudom, hányan vagyunk, akik imádkoznak a falu, a megye, az ország, sőt akár az Európai Unió vezetőiért, tisztviselőiért. Gondolunk-e rájuk? Kérjük-e az Urat, hogy adjon bölcsességet nekik? Pedig fontos, hogy így tegyünk, különösen is manapság. Nem csupán azért, hogy a kisemberek békében és nyugalomban élhessenek – persze ez is nagyon fontos –, hanem azért is, mert őnáluk van a hatalom, amivel lehet jól, és lehet rosszul élni. Azért kell imádkozni, hogy ne essenek kísértésbe, ne szálljon a fejükbe a hatalom; hogy felismerjék azt, nem az ő érdemük az, ha ott vannak ahol, hanem az Úr küldetését hordozzák, s annak a felelősségét, még ha nem is akarnak sokan erről tudomást venni. Ezt mondja Pál apostol: „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett.” (Róm 13, 1) Ezért kell imádkozni őértük, de velük együtt mindannyiunkért, naponként! „Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.

Mi az igazság? Ezt sokan, sokszor, sokféleképpen feltették már, Pilátus is, mikor Jézust faggatta. A mi igazságunk az, hogy híján vagyunk az Igazságnak. Mert mi, emberségünk, Istentől való távolságunk okán, legfeljebb a jogosságig látunk, ám igazságot nem tehetünk. Hiszen nem látjuk át az egészet. Láthatjuk magunk körül, hogy nem igazság-szolgáltatás van, hanem csupán jog-szolgáltatás, akárki akármit is mondjon. Ennyire képes az ember, még ha a teljes tisztesség és jóindulat is vezeti. „Isten pedig ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek. Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.” (Róm 3, 22-23)

De Isten igazsága, amely megmentő igazság, nem végrehajtó, nyilvánvalóvá lett, méghozzá Krisztusban! Mert ha az Úr a jog szerint járna el, s itt nyugodtan gondoljunk a Tízparancsolatra, mind egy szálig elvesznénk, akár kicsik, akár nagyok vagyunk. Hiszen nincs a birtokunkban az igazság, azt elvette tőlünk a Kísértő.

Az igazság az tehát, hogy Isten üdvözíteni akarja az embert. Megmenteni, megóvni a pusztulástól, mind az embert, mind a teremtettséget. Jézus viselte ennek a terhét, Isten egyszülött Fia. Őt sújtotta a Törvény szigora, hogy ne minekünk kelljen. Az önmagát nem kímélő akarat mutatja meg, hogy mi áll az isteni akarat hátterében: Isten nem tud belenyugodni abba, hogy az ember, az Ő számára oly' kedves alkotás a vesztébe rohan. Teszi mindezt az ember úgy, hogy bizonygatja a maga igazát, és akaratának jogát. S mégis, ennek ellenére az Úr az ember után nyúl, s visszarántja a szakadék széléről.

Mi a megoldás? Nem igazán szeretem az amerikai típusú, „öröm-keresztyén” stílusú megközelítéseket, mert a nagy felbuzdulásukban elfeledkeznek arról, hogy ugyan megváltottak, de emberek, és ugyanúgy kegyelemre szorulnak. De annyiból igaz ez a fajta „egyszerűsített” hitvilág, hogy: Jézus a megoldás! De fontos, nem az ember megoldása, hanem az Istené; és nem az emberi élet problémáira, napi gondjaira, a szenvedésre, hanem az ember életének célját illetően jelent megoldást.

Az életet nem „spórolhajtuk” meg, még úgy sem ha Krisztus van a szívünk közepén. Hiszen Jézus is végigélte az élet minden magasságát és mélységét, így nekünk is el kell hordozni a magunk életét. Erőt kaphatunk hozzá, de a saját pályánkat nekünk is be kell futnunk. Krisztussal azonban a pálya nem hiábavalóság, hanem célba érkezés! És ez az igazán fontos!

Egyetlen egy valaki van, akivel célt ér az emberi élet. Nem a mi erőnkből, hanem egyedül Krisztus által: ő az egyedüli közbenjáró! „Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy benne lakjék, és hogy általa békéltessen meg önmagával mindent, a földön és a mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által. Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé.” (Kol 1, 19-21) Ez egyedül benne, a mi Urunkban, Jézusban, valósult meg, öltött testet. „Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” (Fil 2, 6-8) A valóságos Isten, aki valóságos emberré lett, Ő egyedül a mi közbenjárónk az Atyánál. Sem szentek, sem angyalok, sem senki más, hanem egyedül Krisztus! Mert ránézve vagyunk mi is Isten fiai! Ő az aki a kereszten a tőle jobbra lévő latornak ezt mondta: „Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban.” (Lk 23,43)

„Mit tegyünk, atyámfiai, férfiak?” (ApCsel 2, 37) – kérdezte Pétert a jeruzsálemi sokaság, akik pünkösdkor hallották az evangéliumot, s velük kérdezzük most mi is. Ismerjük fel Isten akaratát: Isten üdvösségünkért emberé lett! Ennek az örömhírnek vagyunk mi is az apostolai, ahogyan Pál is az volt! A mi dolgunk a bennünk levő fényt, Krisztust elvinni oda, ahol szükség van rá! Ha kell, hát oda is, ahová nem is gondolnánk! Ezért is tanítja így Pál kedves tanítványát, Timóteust: „hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” (2Tim 4, 2) Ehhez tartozik hozzá, hogy imádkozunk egymásért, és a feljebbvalóinkért is! Hiszen mind megváltásra szorulók vagyunk, akik kevésnek bizonyulnak Isten előtt ha csak a saját igazuk van Isten igazsága helyett.

Szeretett Testvérek! Isten üdvözítő akarata megjelent számunkra, közöttünk volt, van és lesz! Szüntelenül kérjük Őt, adja meg a bölcsességet, és a hitet, hogy felismerjük és tegyük azt, ami az Úr előtt valóban kedves! Így hordozzuk egymást Krisztus iránti bizalommal és szeretettel.


Ámen

Isten akarata: célba érni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése