ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK! Szeretettel köszöntünk gyülekezetünk honlapján!

2014. január 12., vasárnap

Igehirdetés - Óév este Zsid 13, 8.9.14

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Tetszetős idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezettetni. Mert jó, ha kegyelemtől erősödik meg a szív, nem pedig ételektől, mert azoknak semmi hasznát nem veszik azok, akik velük élnek. [ … ] Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük.” (Zsid 13, 8.9.14)

Szeretett Testvérek!

Az Óév estéje, az esztendő végének utolsó órái legalább annyira szólnak az elmúlt évről, mint amennyire az eljövendőről. Ilyenkor mindenki egy kicsit elgondolkozik, mennyi minden történt velünk, a családban, az egész világban! Számtalan esemény, élmény amelyekre jó visszatekinteni, s bizony olyanok is, amelyeket talán jobb elfeledni. Mi lesz velünk jövőre? Van olyasmi, amit sejtünk, szinte bizonyos, hogy lesz jó pár dolog, amire nem számítottunk, nem számíthatunk. Az év egyik napján sem érezhető ennyire a feszültség a múlt és a jövő között, mint ilyenkor az esztendő utolsó napján.

Sokszor halljuk, változó világban élünk. S amikor hátrapillantunk, láthatjuk is magunk körül a rengeteg változást. Az ember csak kapkodja a fejét, mire, merre figyeljen, hiszen egyik pillanatról a másikra nagyon mássá lehet körülöttünk a világ. Felpörgetve, vagyis inkább felhergelve élünk, idegesen telnek napjaink, hiszen egyre ritkább az, ami az állandóság biztonságát meg tudja adni. Érződik ez mindenütt, éppúgy otthon, mint a munkahelyen, vagy épp a közlekedésben.

Egyvalami – igazából Egyvalaki – van, azonban kétezer éve egészen bizonyosan változatlan: „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” Ez a tény a Szentírás egyik olyan titka, amely felett megannyiszor átsiklunk. Pedig most, így a múlt s jövő határán még különösebb hangsúlyt kap a mi folyton-folyvást változó, izgő-mozgó világunkban. Ha más nem is, egyvalami örökre megmarad, a Mennyei Atya szeretete. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3, 16)
Micsoda ajándék az, hogy Krisztus áldozata egyszer s mindenkorra érvényes! Nem számít az, hogy ki, mikor s hol él. Még az sem, hogy hogyan él, hanem egyedül az, hogy hova tekint: a saját kis boldogulására vagy az Isten fiára. Jézus Krisztus ma nekünk ugyanazt jelenti, mint egykor a vámszedő Lévinek, a szintén hasonló mesterséget űző alacsony Zákeusnak, Mária Magdolnának, az etióp kincstárnoknak és még sorolhatnánk a neveket a Szentírásból, akik élete Isten testté lett Igéje által vett gyökeres fordulatot. A golgotai keresztfa áldozata összeköt bennünket mindazokkal, akik Krisztusban élő szívvel éltek. S pont ez a kapocs az, amely előre is mutat, hiszen a kereszt üzenete az utánunk következőknek is ugyanezt fogja jelenteni.

Krisztus az a biztos alap, amelyre bátran építhetjük életünket. Péter apostol így tett erről bizonyságot vádlói füle hallatára, a nagytanács előtt minderről: „Ez az a kő, melyet ti, az építők megvetettetek, amely szegletkővé lett; és nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embernek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk.” (ApCsel 4, 11-12) A Megvetett által menekülhetünk csak meg a megvetéstől. De nem az emberek megvetésétől, hanem az isteni törvénytől, amelyet megtartani lehetetlen, hiszen emberek vagyunk. De mivel Jézus betöltötte, az ő neve által érhet nyugodt, biztos kikötőbe az életünk, ahol tudhatjuk, jó helyen, védelemben, gondoskodásban lehetünk. Mi másra, ha nem az ilyen biztonságra vágyik minden ember! „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.”

Isten kegyelmének állandósága az, amely erőt ad. Erre hívja fel figyelmünket az Ige is: kegyelemből erősödni. Mindannyian érezhettük már, hogy az állandó megfelelni-akarás mennyire nem tudja elérni a célját. Igazából két végletes eset lehetséges, s egyik sem erősíti meg az ember lelkét.

Az első esetben, a nagy igyekezetben teljesen felőrlődik a lélek: hiába minden igyekezet, bárhogyan is törekszek, nem érzem azt, hogy jobb lennék. Ez játszódott le Lutherben is szerzetes korában, akinek szinte az élete ment rá arra, hogy kiengesztelje a haragvó Istent. S hányan vannak ma is, akik kiégnek, pedig lelkiismeretesen próbálnak megjavulni, Istennek tetsző életet élni, de csak azt látják, hogy Isten haragszik rájuk.

A második út sem sokkal fényesebb. Látva a kiégett, meghasonlott embereket, már meg sem próbálja törni magát, hogy változzon, inkább feladja az egészet, s nem törődik sem Istennel, sem emberrel. De látni kell, hogy ez a hedonista hozzáállás sem vezet sehova, legfeljebb a pogányságba.

Ezzel szemben a kegyelemből erősödni azt jelenti, hogy komolyan vesszük azt, hogy Istennek van kegyelme. Igen, mi ennyire vagyunk képesek, összeveszni Istennel, de fontos, hogy nem Ő haragszik miránk, hanem mi duzzogunk Őellene. Ha fordítva lenne, Jézus sohasem született volna meg. Sokszor hallani tragédiák után, hogy: ha van Isten miért engedte, hol van az a csuda nagy szeretet?! De biztos, hogy a személyes és világban látható tragédiák mögött Isten áll? Nem lehet, hogy az emberi önzés, nemtörődömség, gőg, harag okozza mindezeket? …

Hajlamos az ember arra, hogy megszabja mindazt, amit az Isten elvár az embertől, látunk erre is ezer példát, úgy is szoktuk ezt hívni, hogy „farizeusi” magatartás. De tudnunk kell, hogy Istennek egyszerűbb az elvárása, bár sokszor nem könnyebb a mi számunkra. Miért is? Mert le kell mondanunk a saját fejünk után való sántikálásról, s ez bizony meghasonlást vált ki. Meg kell tagadni az addigi életfelfogásunkat, ami nehéz. De mennyivel többet jelenthet az a tudat, hogy Isten kegyelmében élek! Mennyire jó volna úgy végigélni a 2014-es esztendőt, hogy elmondhassuk személy szerint: Isten kegyelmében megerősödve élek.

Ha a kegyelemből él az ember, akkor óhatatlanul megnyílik a szeme, s új horizontot lát meg maga előtt. „Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük.” A zsidókhoz írt levél szerzője arra biztat, hogy előre tekintsünk. Lássuk meg, merre tart az életünk, mi az a cél, amelyet Krisztus mutat nekünk. „Keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát.” (Mt 6, 33) Valódi távlatot itt találhatunk. Isten országa az, ami felé tartunk, bár már most is megtapasztalható, annak mi is részesei, ha úgy tetszik polgárai vagyunk. Ez az ország túlmutat minden földi hatalmasságokon, rendszereken, emberi alkotmányokon. S bizony ezért irigy is rá a világ, nem véletlenül tör a keresztyénségre minden diktatúra, és elnyomó rendszer. Mert akik Isten országában vannak, azok más szemmel néznek az emberek hatalmára, tudván, hogy minden hatalom és dicsőség az Istené.

Isten országának keresése nem más, mint életünk adventje, várni az eljövendőt, amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik kié az utolsó szó a világ ügyében. Egyedül a Mennyei Atya tudja, meddig tart a világ folyása. Minekünk az a fontos, hogy tudjuk azt, hogy Istennek gondja van a világra. Keressük hát ezt!

Óév estéjén, amikor átlépünk egy új esztendőbe, ahol új események, új lehetőségek várnak ránk, nagyon jó arra gondolni, amivel Igénk bátorít bennünket. Van ami örök, Jézus Krisztus áldozata, amely megmutatta azt a kegyelmet, mellyel megerősödve tekinthetünk azt előttünk álló időkre.

Kívánom mindnyájunknak azt, hogy a következő esztendőben is Isten szeretetében megnyugodva keressük Isten eljövendő országát!


Ámen

Határon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése